Названа актуальна критична температура вимерзання рослин озимих
![Названа актуальна критична температура вимерзання рослин озимих](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2025/02/ozymi-moroz-744x440.jpg)
За спостереженнями науковців Селекційно-генетичного інституту – НЦНС, у першій декаді лютого внаслідок встановлення стійкої незначної мінусової температури повітря озимі культури припинили вегетацію і на зараз перебувають у стані зимового спокою. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння знижувалась до 3-6°С морозу і була вищою за критичну температуру вимерзання рослин.
Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.
За результатами досліджень фахівців інституту та агрометеорологів, станом на 10 лютого критична температура вимерзання рослин становила: для ячменю озимого у фазі «кущіння» -9-11°С, пшениці озимої у фазі «кущіння» – 13-14°С, ріпаку озимого у фазі «формування листової розетки» – 14°С.
Результати відрощування монолітів озимих культур, взятих із полів 25 січня, свідчать, що пошкоджень та загибелі рослин не виявлено. Запаси продуктивної вологи за даними метеостанцій і агрометеопостів станом на 8 лютого у метровому шарі ґрунту у більшості районів Одеської області становили 88-116 мм, що відповідає 66-79 % від НПВ, місцями 156-173 мм (100 % від НПВ).
Таким чином, зараз посіви озимих культур знаходяться у задовільному і доброму стані, а у разі повернення морозів, здатні витримати температуру до 10-12 0С морозу на глибині вузла кущіння, а рослини ячменю озимого – до 8-10°С морозу на глибині вузла кущіння.
За умов подальшої успішної перезимівлі вегетацію вони розпочнуть послабленими. Рослини ріпаку озимого, що увійшли у зиму у фазі «6-8 пар справжніх листків» знаходяться у задовільному і доброму стані. Інші потребують додаткового обстеження.
Нагадаємо, ускладнення перезимівлі озимих можливе за різкого та тривалого похолодання.