Науковці визначили найбільш морозостійкі сорти озимих
Українська науково дослідна станція карантину рослин Інституту захисту рослин НААН дослідила найбільш морозостійкі сорти озимої пшениці і ячменю.
Дослідження проводилось на шести сортах озимого ячменю і одинадцяти сортах озимої пшениці, наданими Буковинською державною сільськогосподарською станцією й Одеським селекційно-генетичним інститутом.
Результати проведених досліджень свідчать про те, що різні сорти озимих культур відрізняються за своєю резистентністю до низьких температур.
Зокрема, серед сортів озимого ячменю найбільш морозостійкими виявились Жерар і Росава. Дещо гірші показники отримано в сортів Буревій, Зимовий і Трудівник. Найменш морозостійким виявся сорт Дев’ятий вал.
Серед сортів озимої пшениці найбільш морозостійкими, за результатами дослідження, є Вдала, Благодарка Одеська і Загр Одеський. Гірші результати отримано в сортів Континент, Босфор, Куяльник, Литанівка, Ужинок і Апт. Найменш морозостійкий сорт – Епоха.
Довідка
Дослідження проводилось за допомогою методу, що базується на визначенні електропровідності розчинів після занурювання тканин й органів рослин у деіонізовану воду, що викликає витік електролітів.
Зі зменшенням життєздатності рослин проникливість клітинних мембран підвищується, що призводить до збільшення витоку електролітів. У загиблих клітин проникливість мембран досягає максимуму.
Отже, аналіз відносної електропровідності електролітів, що витекли з контрольних і дослідних варіантів, щодо максимальної електропровідності дозволяє інтегрально оцінювати життєздатність тканин й органів.
Додати коментар