Агрономія

Насіння сої може уражувати два типи інфекції

Насіння сої може уражувати два типи інфекції

Увесь комплекс патогенних грибів, що розвивається всередині та на поверхні насіння сої, поділяють на дві групи – польова інфекція (первинна) й інфекція зберігання (вторинна).

До групи збудників польової інфекції належать представники родів Fusarium, Alternaria, Botrytis, Peronospora, Pythium, Pomopsis й інші. Вони заражають насіння до збирання врожаю і є первинними агентами інфекції, пов’язаними з підвищеною вологістю насіння.

Основними представниками інфекції зберігання є гриби родів Aspergillus, Trichothecium, Mucor, Rhizopus, що інфікують насіння після збирання – під час транспортування або в процесі зберігання.

Розвиток цієї групи мікроміцетів визначається абіотичними чинниками середовища: вологістю субстрату, температурою, аерацією, тривалістю терміну зберігання.

Крім цього, впливають біотичні чинники: взаємодія окремих видів мікроміцетів у цій компанії та їх здатність до конкуренції й токсикогенності.

Особливо серйозний вплив на реалізацію потенційної продуктивності рослин має прихована форма зараження насіння, яка зовні не проявляється, а інколи може виявитися тільки під впливом певної сукупності умов у процесі зберігання чи після висіву.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!