Насіння сої може уражувати два типи інфекції
Увесь комплекс патогенних грибів, що розвивається всередині та на поверхні насіння сої, поділяють на дві групи – польова інфекція (первинна) й інфекція зберігання (вторинна).
До групи збудників польової інфекції належать представники родів Fusarium, Alternaria, Botrytis, Peronospora, Pythium, Pomopsis й інші. Вони заражають насіння до збирання врожаю і є первинними агентами інфекції, пов’язаними з підвищеною вологістю насіння.
Основними представниками інфекції зберігання є гриби родів Aspergillus, Trichothecium, Mucor, Rhizopus, що інфікують насіння після збирання – під час транспортування або в процесі зберігання.
Розвиток цієї групи мікроміцетів визначається абіотичними чинниками середовища: вологістю субстрату, температурою, аерацією, тривалістю терміну зберігання.
Крім цього, впливають біотичні чинники: взаємодія окремих видів мікроміцетів у цій компанії та їх здатність до конкуренції й токсикогенності.
Особливо серйозний вплив на реалізацію потенційної продуктивності рослин має прихована форма зараження насіння, яка зовні не проявляється, а інколи може виявитися тільки під впливом певної сукупності умов у процесі зберігання чи після висіву.
Додати коментар