Агрономія
Головне:
Агрономія

На Рівненщині погодні умови цієї зими призвели до зниження морозостійкості озимих культур

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

На Рівненщині зміна «плюсових» температур у денні години «від’ємними» нічними протягом січня призвела до значного зниження морозостійкості озимих культур і викликає велику ймовірність того, що рослини після перезимівлі будуть дуже ослабленими, пишуть «Рівненські новини».

В окремі дні на полях з озиминою утворювався нестійкий сніговий покрив. На більшій частині території області його середня висота за результатами снігомірних зйомок не перевищувала 0,3-1 см.

Найбільша глибина промерзання ґрунту складала 9 см на півночі та 5-6 см на решті території і була відмічена вкінці другої-на початку третьої декади місяця.

Мінімальна температура ґрунту на глибині 3см (глибина залягання вузла кущіння) знижувалась до значень 0-1ºС морозу. Такі температури значно вищі від розрахункових критичних температур вимерзання, які протягом місяця для озимого жита у фазі «3-й листок» та озимої пшениці у фазі «3-й листок» становили 14°С морозу.

«Посіви сільськогосподарських культур протягом місяця перебували у фазі зимового спокою.
Одним із видів спостережень та робіт сектору агрометеорології Рівненського ЦГМ у зимовий період є визначення життєздатності озимих зернових культур, озимого ріпаку та багаторічних зернобобових трав», – ідеться в повідомленні.

Агрометеорологи метеостанцій області здійснили відбір зразків посівів культур для відрощування монолітним способом. Аналіз результатів відрощування показав, що пошкоджених рослин у зразках озимого жита північних районів, озимої пшениці центральних районів, озимої пшениці, озимого ріпаку та люцерни південних районів області не було виявлено.

В більшості днів зимового періоду на території Рівненської області зберігалися малосприятливі погодні умови для перезимівлі озимих сільськогосподарських культур.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: