М’яка зима посприяла збільшенню чисельності хлібних жуків у посівах озимої пшениці
Промерзання ґрунту на глибину до 1 м і більше є одним з основних чинників, що контролює шкідливість хлібних жуків. Проте цьогорічної зими низькі й критичні для фітофага температури часто збігалися з достатнім покривом снігу на полях.
Отже, варто припускати ймовірність осередкового збільшення чисельності хлібних жуків у посівах озимої пшениці.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Ризик існує насамперед у традиційних для фітофага областях (Полісся, Лісостеп, Степ) і особливо — безпосередньо на полях, де восени переважали личинки другого року.
Вирішальним критерієм ще лишатиметься період травня-червня, адже помірно тепла дощовита погода в цей час з ГТК 0,6-1 — позитивний чинник, що визначає зростання чисельності.
За кількості жуків вище від ЕПШ (3–4 екз./м²), у період молочно-воскової стиглості зернових, слід проводити крайові або суцільні обробки полів, що одночасно захистять посіви й від багатьох інших супутніх фітофагів.
Нагадаємо, на Черкащині спрогнозували розповсюдження шкідників озимої пшениці. Раніше повідомлялося, в посівах озимини на Одещині відновили живлення личинки хлібного туруна.