Мульчування пожнивних решток кукурудзи дало господарству «Агроінновація» очевидні вигоди
У господарстві «Агроінновація» (Київська обл.) почали мульчування пожнивних решток кукурудзи, здійснюючи цю операцію відразу по закінченні збирання врожаю, та одразу помітили її переваги.
Про це розповів директор компанії «Агроінновація» Сергій Шепетко в інтерв’ю кореспонденту журналу The Ukrainian Farmer.
«Це досить витратна технологія, але вигода від її застосування – очевидна», – зауважує керівник.
Так, пожнивні рештки кукурудзи повертають у ґрунт найбільшу серед усіх зернових культур кількість органічних речовин (мульчування 8–10 т/ га стебел дозволяє повернути 1,6–2 т сухої органічної речовини).
Цей агрозахід сприяє засвоєнню 30 кг/га мінерального азоту, що знижує ризик його вимивання й дозволяє заощаджувати на добривах.
Розкладання пожнивних решток не лише підвищує родючість органічного шару ґрунту, а й стабілізує його структуру.
Завдяки мульчуванню на поверхні ґрунту утворюється захисний шар, що зменшує ризик ерозії, сприяє збереженню запасів вологи у ґрунті.
Мульча дозволяє обійтися без хімічної обробки перед оранкою для сівби наступної культури, тому що досить ефективно контролює чисельність шкідників (зокрема, комах-точильників, наявність яких посилює ризик ураження кукурудзи цвілевим грибом) і на додачу — знижує ризик отруєння мікотоксинами.
Також мульчування скорочує санітарний тиск за вирощування кукурудзи в монокультурі. Адже пожнивні рештки можуть містити гриби або їх спори, які за умови збереження в ґрунті здатні викликати фузаріози, гельмінтоспоріоз або іржу кукурудзи. А дрібне перемелювання стебел є ефективним профілактичним заходом проти цього.
Нагадаємо, «Агро-Консалтинг АВ» застосовує мульчування для оздоровлення ґрунту.