Мікоризація кореневої системи підвищує продуктивність культур, – дослідження
Застосування мікоризоутворювальних грибів і азотфіксувальних бактерій сприяє кращому забезпеченню рослин пшениці озимої, кукурудзи, соняшнику та сої вологою та поживними речовинами, а в результаті – істотному підвищенню їх урожайності.
Такими результатами досліджень поділився Сергій Димитров, старший науковий співробітник відділу експертизи на придатність до поширення сортів рослин Українського інституту експертизи сортів рослин, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Зокрема, за передпосівної обробки насіння пшениці озимої мікоризоутворювальними грибами Tuber melanosporum Vittad. та Trichoderma harzianum Rifai і бактерії Bacillus subtilis Cohn. врожайність зерна підвищувалась на 7,4–22,3% проти контролю.
Врожайність кукурудзи, соняшнику й сої також була помітно вищою, ніж у контролі: на 19,3–39,4% вищою за контроль, насіння соняшника – на 24,4–43,5, а сої – на 16,4–37,7% відповідно.
Особливо помітним був позитивний вплив на підвищення врожайності всіх культур у варіантах із грибом Trichoderma harzianum Rifai, який становив 22,3–43,5 % проти контролю.
Мікоризація кореневої системи везикулярно-арбоскулярними та бактеріальними препаратами істотно підвищила урожайність усіх піддослідних культур.
Зокрема, урожайність зерна пшениці озимої у дослідних варіантах була на 7,4–22,3% більшою, ніж у контролі. Урожайність зерна кукурудзи перевищувала показники контролю на 1,45–2,46 т/га (19,3–39,4%), урожайність насіння соняшнику – на 0,48–0,85 т/га (24,4–43,5%) і сої – на 0,29–0,67 т/га (16,4–37,7%).
Нагадаємо, завдяки мікоризації ФГ «Єфрем» на Вінниччині отримує рекордні врожаї навіть за екстремальних умов.