Агрономія

Каталізатори мікрофлори істотно підвищують урожай сої, – дослідження

Каталізатори мікрофлори істотно підвищують урожай сої, – дослідження

У результаті низки дослідів американські вчені дійшли висновку, що завдяки активності каталізаторів мікрофлори для сої краще вивільняються поживні речовини добрив, відтак їхню кількість можна зменшити, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Одне з досліджень на сої проводили в Сербії та представили на Дні поля Асоціації «Дунайська Cоя» у червні минулого року. Дослідження проводили на середньоранньому сорті сої Корана (Хорватія).

Добриво 8-24-24 вносили восени перед обробітком ґрунту на глибину 25–30 см у нормі 200 кг/га. Сівбу сої провели 12 квітня 2022 року з нормою висіву 550 тис. рослин/га. Застосовували до- та післясходовий пестицид. Протягом усього випробування ділянку сої зрошували чотири рази.

У дослідженні застосовували такі методи:

  • контроль;
  • Commence для сої (260 мл / 100 кг насіння);
  • Commence для сої + Generate (1 л/га у фазу 5–6 трилистя).

За результатами дослідження встановлено: обробка насіння сої продуктом Commence для сої дало змогу збільшити врожай сої на 28% проти контролю, а внесення продукту Generate по листку разом з обробкою насіння продуктом Commence для сої дало змогу додатково отримати до контролю 700 кг/га насіння.

Окрім того, обробка насіння та рослин по вегетації продуктами Commence для сої і Commence для сої + Generate сприяло збільшенню в насінні рівня протеїну, порівнюючи з контролем, на 0,1% та 0,7% відповідно. Таким чином, каталізатори мікрофлори Commence для сої і Commence для сої + Generate збільшили врожайність сої та рівень протеїну. Це при[1]звело до рентабельності інвестицій 25 : 1 і 14,5 : 1 для продуктів Commence для сої і Commence для сої + Generate відповідно.

Нагадаємо, дослідження також показали, що каталізатор мікрофлори може підвищити її популяцію в ґрунті на 18%.