Фермери змінюють критерії вибору сортів ячменю
В Україні у сформованих на сьогодні економічних умовах починає змінюватися ставлення до сортів ячменю.
Більшість господарств віддає перевагу менш вибагливим до умов вирощування сортам зі стабільною врожайністю — як-от Достойний, Барвистий, Борисфен, Майбріт, Селена стар, Си Леу, Скарпія, Трудівник, Тутанхамон, Хайді, Ханнелоре, Абориген й ін.
Про це повідомили в Інституту зрошуваного землеробства НААН пише журнал The Ukrainian Farmer.
Одна із причин такого вибору — зниження стабільності врожайності використовуваних раніше сортів, пов’язане з втратою адаптивності.
Нагадаємо, що у більшості регіонів України на зміну екстенсивним сортам ячменю прийшли інтенсивні з високим потенціалом урожайності — такі як Валькірія, Академічний, Буревій, Вінтмальт, Галатіон, Луран, Маскара, Снігова королева, Хоббіт, Дев’ятий вал й ін.
Ці сорти мають підвищену фотосинтетичну здатність, добре використовують умови високого агрофону, краще реагують на внесення оптимальних норм органічних і мінеральних добрив, мають високий нижній поріг урожайності на середніх агрофонах. Але при цьому вони показують зниження стабільності врожайності через втрату адаптивності.
Додати коментар