Агрономія
Головне:
Агрономія

Дослідники знайшли новий спосіб захисту рослин від грибкової інфекції

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Дослідники знайшли новий спосіб захисту рослин від грибкової інфекції

Широке поширення грибкових захворювань у рослин можна контролювати за допомогою ацетогідроксамової кислоти, яка до цього часу в основному використовувалася в медицині. Це відкриття було зроблено вченими з Університету Мартіна Лютера Галле-Віттенберг (MLU) у Німеччині та Університету штату Парана в Бразилії.

Про це повідомляє Potatonewstoday.
Дослідницька група виявила новий метаболічний шлях, який може бути порушений за допомогою цієї хімічної речовини, таким чином запобігаючи вторгненню багатьох відомих рослинних грибів у рослину-господаря. 

Гриб Colletotrichum graminicola поширений у всьому світі. Він заражає кукурудзу, викликаючи антракноз – хворобу, яка спричиняє спочатку пожовтіння листя рослини, а потім, в кінцевому підсумку, піддається токсинам. Гриб розмножується через спори, які спочатку потрапляють на поверхню рослини. Там вони знаходять досить негостинні умови: нестача більшості поживних речовин, необхідних для розвитку грибів, зокрема азоту.

«Єдиний варіант, який вони мають, – це розщеплення деяких власних молекул, що містять азот, наприклад пуринів, будівельних блоків ДНК або РНК», – пояснив патолог рослин, професор Холгер Дайзінг з MLU.

Дослідники групи Deising знайшли спосіб перешкодити цій перехідній фазі, на яку покладається гриб. Для цього команда вводила рослинам ацетогідроксамову кислоту – речовину, яка також використовується для лікування шкідливих бактерій в шлунку людини, і яка, як відомо, пригнічує розщеплення сечовини.

«Кислота запобігає проникненню шкідливих грибів у рослини та їх інфікуванню», – сказав Холгер Дайзінг.

Команда також перевірила, чи можна висновки C. graminicola та кукурудзи перенести на інші рослини та гриби. Також було виявлено, що кислота ефективна проти багатьох інших патогенних мікроорганізмів, які спричиняють, наприклад, фітофтороз картоплі, борошнисту росу в зернових культурах, а також іржу кукурудзи та квасолі.

«Ми змогли розробити абсолютно новий підхід до контролю патогенів, який використовує існуючий активний інгредієнт і, отже, може бути швидко використаний у комерційних цілях», – підсумував професор Дайзінг.

Читайте також: Пестицидам готують заміну препаратами з грибів

Джерело:
AgroTimes

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ