Для сидерації можна використовувати понад 60 різних сільгоспкультур
У світовій практиці на сидерацію вирощують понад 60 різновидів бобових, хрестоцвітих, злакових й інших культур.
Вибір сидерату залежить від умов зволоження, реакції ґрунтового розчину, вмісту гумусу та рівня забезпечення мінерального живлення рослин.
На бідних ґрунтах із підвищеною кислотністю краще ростуть жито озиме, овес, пшениця, з бобових – люпин, пелюшка, конюшина.
На родючих землях – бобові культури – вика яра, серадела, фацелія, багаторічні трави – конюшина, люцерна, еспарцет, буркун та злакові кормові трави.
Для післяжнивної сівби на сидерацію придатні лише ті культури, які є скоростиглими і не чутливими до низьких температур повітря і ґрунту.
Найнадійнішими для цих умов є родина хрестоцвітих культур – суріпиця яра і озима, редька олійна, гірчиця біла, ріпак озимий і ярий.
Додати коментар