Дефіцит сірки і азоту на ріпаку часто плутають
Сірка за значущістю для рослин озимого ріпаку стоїть після азоту на другому місці.
Сірка, як і азот, бере важливу участь у синтезі білків. Через такий тісний зв’язок ці два елементи сильно впливають один на одного.
Наприклад, за надмірних доз азоту блокується засвоєння сірки, а в разі дефіциту сірки навіть достатня кількість азоту в ґрунті не засвоюється рослинами нормально.
Часто через брак практичного досвіду дефіцит сірки може бути ідентифіковано агрономом як дефіцит азоту.
У такому випадку фермер починає вносити більші дози азоту, внаслідок чого брак сірки посилюється ще більше, а додатковий азот не може бути засвоєно.
Насправді за всієї схожості симптомів дефіцитів сірки й азоту відрізнити їх один від одного доволі просто.
Зокрема, дефіцит сірки в тканинах рослин ріпаку насамперед викликає зміну кольору листкової пластинки на світло-зелений, до того ж пожовтіння починається з молодих листків на відміну від азоту, де все навпаки.
Додати коментар