Агрономія
Головне:
Агрономія

Циркадні ритми рослин можуть підвищувати ефективність використання води, - дослідження

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Учені з Центру Джона Іннеса (Велика Британія) виявили, що циркадні ритми рослин відіграють вирішальну роль у споживанні води, даючи змогу використовувати її більш ефективно.

Про це повідомляється на сайті Центру Дона Іннеса.

Після проведення низки експериментів з модельними рослинами в лабораторних умовах, у яких були змінені гени, що кодують циркадні ритми, з’ясувалося, що деякі з цих змін дозволили рослинам рости сильними і здоровими, використовуючи менше води.

Учені вважають, що результати дослідження дають змогу створити сільськогосподарські культури, які будуть більш ефективно використовувати воду – втрачати менше води через транспірації під час росту.

«Ми прийшли до висновку, що циркадні ритми можуть надати великий вплив на кількість води, яку використовують рослини. І наші експерименти показують, що це так. Головна мета цієї роботи полягає в скороченні кількості води, використовуваної при зрошенні сільськогосподарських культур, для підвищення стійкості сільськогосподарського виробництва продуктів харчування», – розповів старший автор дослідження з Центру Джона Іннеса Ентоні Додд.

Учені також повідомляють, що змінені гени циркадних ритмів впливають на ефективність використання води різними способами. Поряд з регулюванням процесу транспірації змінені ритми впливають на те, як росте велике листя. А від цього залежить, скільки води використовує рослина.

Дослідники повідомили, що наступними етапами дослідження буде виявлення клітинних механізмів, що пояснюють, як циркадні ритми регулюють втрату вологи рослинами. Також вчені вивчать роль температури в тому, як «внутрішній годинник» рослини впливає на ефективність використання води.

Довідка

Циркадні ритми – це циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов’язані зі зміною дня і ночі. До ритмічних процесів у рослин відносять зміну положення листя протягом доби, коливання активності ферментів, інтенсивності газообміну і фотосинтетичної активності тощо.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!