Церкоспороз на цукрових буряках зменшує вихід цукру
Церкоспороз призводить до нагромадження у коренях цукрового буряку так званого шкідливого азоту, який під час цукроваріння збільшує вихід патоки і зменшує вихід цукру. Згідно із дослідженнями, проведеними в Інституті захисту рослин НААНУ, за розвитку хвороби на рівні 45-50% цукристість коренеплодів зменшується в середньому на 2,6%.
Про це в коментарі AgroTimes розповіла кандидат с.-г. наук Валентина Сергієнко.
«Шкідливість церкоспорозу полягає у посиленні транспірації, зменшенні асиміляційної здатності, порушенні азотного обміну. Замість уражених листків, що відмирають, рослина утворює нові листки, втрачаючи на це велику кількість пластичних речовин. А це зумовлює недорозвиненість кореня і зменшує нагромадження цукру», – зазначила науковець.
За словами Валентини Сергієнко, поширенню церкоспорозу на цукрових буряках сприяють тепла погода (середня температура 20–25°С вдень і не менше ніж 15°С вночі) та підвищена вологість повітря (не нижче 70–75%). Розвиток церкоспорозу посилюється, якщо тривалі періоди вологої погоди змінюються посушливими періодами.
Читайте також:У деяких регіонах до 8% посівів цукрових буряків пошкоджено буряковими довгоносиками