Чизелювання сприяє поглинанню ґрунтом усієї наявної вологи на глибину до двох метрів, - досвід ФГ «Єфрем»
У ФГ «Єфрем», що займається органічним землеробством на Вінниччині, переконані: регулярний аналіз ґрунту – це основа успішного вирощування культур і коригування технологій. Також у господарстві забезпечують повне поглинання води на полях завдяки чизелюванню.
Про це Agro Times розповів власник ФГ «Єфрем» Юкало Іван (Вінницька область).
«Ми робимо різні аналіз ґрунту: основний і найдорожчий на 35 елементів – раз на п’ять років, а на 4-5 елементів – раз на два роки. Обов’язково робимо аналіз на патогени грибів, тобто мікоаналіз, що мало хто робить. Якщо патогени нейтральні симбіотичні – це вже органічне виробництво», – зазначив фермер.
За його словами, у господарстві планують вирощувати органічні культури в майбутньому, однак лише на власній землі, адже на орендованій це вкрай не вигідно.
Також у господарстві вже протягом десяти років не застосовують оранку, натомість застосовують чизель, чим забезпечують повне поглинання вологи.
«Чизелюємо завжди поперек схилу. Так, за три роки в нас жодного разу не було «річки» на полі, натомість уся волога вбирається грунтом на глибину два метри. Тож навіть якщо у травні-червні не буде дощів, вологи нам вистачить до серпня», – зазначив власник господарства.
Нагадаємо, в KSG Agro розповіли, як накопичують осінньо-зимову вологу для озимої пшениці.