Через зміни клімату шавлію тепер можна вирощувати на Миколаївщині й Одещині
До недавнього часу основне виробництво шавлії було зосереджено в Криму. Однак зміни клімату уможливили культивування шавлії в південних регіонах України. До того ж у країні зростає попит на шавлію з боку вітчизняних фармпідприємств.
Про це повідомляє Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва.
«Шавлія практично не вирощується ані в Миколаївській, ані в Одеській областях. Але сьогодні температурна амплітуда змістилася на 270 км до нас із Криму, і клімат більше не є перешкодою для культивування цієї культури, – підкреслив професор кафедри рослинництва та садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Михайло Федорчук.
Основна проблема – це бур’яни, особливо у перший рік вегетації, додав він. Через дефіцит вологи Михайло Федорчук рекомендує сіяти шавлію під зиму.
За його словами, культура є також гарним попередником із фунгіцидними властивостями. Так, зернові, посіяні після шавлії, протягом трьох років практично не уражувалися кореневими гнилями.
Крім того, існує цікавий досвід використання шавлії як елемента системи захисту садів. «Ефіроносії захищають плодові сади від шкідників. Посадки шавлії в міжряддях дозволяють скоротити кількість обробок у саду з 17-20 до двох, – зазначив Михайло Федорчук. – Зазвичай потрібно три-чотири рослини шавлії на одне плодове дерево».
На світовому ринку насіння шавлії пропонують по 150 євро/кг, а в Україні ніхто цим не займається, зауважив Михайло Федорчук.
Додати коментар