Через потепління строки сівби ярих культур зміщуються до надранніх

Упродовж останніх років через потепління строки сівби ярих сільськогосподарських культур зміщуються до надранніх, що не є винятком цієї весни.
Про це інформують в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН.
Високі температури, невелика кількість або відсутність опадів у попередніх періодах підштовхнули аграріїв до сівби ранніх ярих зернових. Однак зростають ризики раптового зниження температур, що й спостерігали 18 березня.
Всі ранні ярі зернові є достатньо холодостійкі. Сходи вівса добре витримують весняні заморозки до -3…-5 °С, навіть до -7…-10 °С, ячменю ‒ до
-3…-4 °С, а іноді й до -6 °С, але мінусові температури під час проростання негативно позначаються на подальшому розвитку рослин.
Пшениця яра найбільшу стійкість до низьких температур виявляє в ранні фази, наприклад, у період проростання зерна вона переносить заморозки до -13 °С.
Нагадаємо, серед пріоритетних культур цього року будуть соняшник, соя та кукурудза.