Агрономія

Через потепління строки сівби ярих культур зміщуються до надранніх

Через потепління строки сівби ярих культур зміщуються до надранніх

Упродовж останніх років через потепління строки сівби ярих сільськогосподарських культур зміщуються до надранніх, що не є винятком цієї весни.

Про це інформують в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН.

Високі температури, невелика кількість або відсутність опадів у попередніх періодах підштовхнули аграріїв до сівби ранніх ярих зернових. Однак зростають ризики раптового зниження температур, що й спостерігали 18 березня.

Всі ранні ярі зернові є достатньо холодостійкі. Сходи вівса добре витримують весняні заморозки до -3…-5 °С, навіть до -7…-10 °С, ячменю ‒ до
-3…-4 °С, а іноді й до -6 °С, але мінусові температури під час проростання негативно позначаються на подальшому розвитку рослин.

Пшениця яра найбільшу стійкість до низьких температур виявляє в ранні фази, наприклад, у період проростання зерна вона переносить заморозки до -13 °С.

Нагадаємо, серед пріоритетних культур цього року будуть соняшник, соя та кукурудза.