Більш раціональному розподілу азоту на полях сприяє аналіз ґрунту безпосередньо перед підживленням
Для максимально раціонального розподілу запланованого обсягу азоту на полях фахівці компанії «Кернел» визначають рівень запасів мінерального азоту та продуктивної вологи в ґрунті безпосередньо перед підживленням.
Про це розповів головний агрохімік «Кернел» Олександр Доценко під час онлайн-форуму PRO100 AGRO 2020.
За його словами, з початку фази розвитку кукурудзи, коли вона випускає 6-7 листків, зростає інтенсивність споживання нею фосфору, калію та азоту. Дуже важливо мати достатню кількість доступних сполук азоту саме в цю фазу і наступні, тому дані аналізу грунту безпосередньо перед підживленням дуже важливі. Зокрема, точна інформація про запаси продуктивної вологи в ґрунті дає розуміння того, чи спрацює внесений азот.
«Наприклад, у нас було поле, де запаси азоту перевищували середні по масиву, тому ми на цьому полі зменшили норму внесення азоту на 7 кг діючої речовини, а для порівняння заклали контрольні полоси із плановою нормою 45 кг діючої речовини. В результаті нічого не втратили по врожайності, натомість зекономили близько 5% від загальної норми азоту», – розповів Олександр Доценко.
Він також навів інший приклад: у зонах із низькими запасами азоту норму внесення було збільшено на 5 кг. В результаті врожайність зросла на 3,3 ц/га.
«Це свідчить про важливість оцінки вмісту мінеральних сполук азоту в грунті і відповідне коригування технології», – додав фахівець.
Нагадаємо, кукурудзу «навчили» брати азот з атмосфери.