Агрономія

Азотне живлення впливає на олійність ріпаку та вміст протеїну

Азотне живлення впливає на олійність ріпаку та вміст протеїну

Норма азотного живлення має суттєвий вплив на олійність насіння ріпаку озимого та вміст у ньому протеїну. 

Про це свідчать дослідження Прикарпатської державної сільськогосподарської станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН.

Згідно з ними, збільшення дози азоту від 0 до 170 і 200 кг діючої речовини на гектар вміст протеїну в насінні збільшувався до 0,21-0,39%, а олійність знижувалася на 1,3-2,1%. 

При цьому способи основного обробітку ґрунту незначною мірою впливають на олійність ріпаку озимого та вміст протеїну. Однак відмічена тенденція до зниження олійності за глибоких обробітків і водночас часткове збільшення вмісту протеїну. 

У підорному шарі ґрунту вміст мінерального азоту залежав від міграції нітратних сполук азоту в нижні шари ґрунту та особливостей процесів нітрифікації і амоніфікації.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!