Американські вчені адаптують тропічні сорти кукурудзи до вирощування в умовах зміни клімату
Американські вчені розшифрували генетичну карту кукурудзи для адаптації тропічних гібридів до помірного клімату.
Про це повідомляється на сайті Делаверского університету.
Вчені побоюються, що зміна клімату може негативно позначитися на врожаї сучасних гібридів кукурудзи. Генетик рослин Делаверского університету Рендалл Віссер вважає, що екзотичні сорти, які рідко використовуються в селекції, можуть послужити ключем до створення сортів кукурудзи наступної ери.
«Якщо ми зможемо розширити генетичну базу за допомогою екзотичних сортів, можливо, ми зможемо протистояти стресам, таким як хвороби і посуха, пов’язані з вирощуванням кукурудзи в змінюваному кліматі. Це вкрай важливо для забезпечення достатньої кількості продуктів харчування для мільярдів людей», – зазначила доцент кафедри генетики рослин Делаверского університету Рендалл Віссер.
За словами вчених, сучасні сорти кукурудзи були створені лише з невеликої частини світової популяції даної культури. Банк насіння Міністерства сільського господарства США (USDA) включає десятки тисяч сортів, але багато хто з них просто не використовуються.
«Ми знаємо, що тропічні сорти кукурудзи є найбільшим джерелом генетичного різноманіття в світі. Це дослідження поліпшило наше розуміння генетики рослин і ми зможемо використовувати його в якості джерела для майбутніх селекційних зусиль щодо збереження культур», – зауважив генетик рослин зі служби сільськогосподарських досліджень Міністерства сільського господарства США в штаті Північна Кароліна Джим Холланд.
Наприклад, деякі екзотичні сорти кукурудзи краще справляються з посухою або заболочуванням, а інші – з грунтом з низьким вмістом азоту. Але для обробітку цих сортів в умовах помірного клімату потрібно їх адаптувати.
За словами Рендалла Віссера, для адаптації сортів потрібно 10 років. Зараз вчені працюють над тим, щоб скоротити цей процес.
Додати коментар