Агрономія

АФ «Ольгопіль» контролює якість зерна на всіх етапах завдяки власній лабораторії  

АФ «Ольгопіль» контролює якість зерна на всіх етапах завдяки власній лабораторії  

В АФ «Ольгопіль» на Вінниччині наразі функціонує дві лабораторії: одна з визначення якості посівного матеріалу, інша – з якості самого зерна. На першій визначають масу 1000 насінин, енергію їх проростання та схожість і абсолютну чистоту насіння. Друга лабораторія перевіряє якісь зерна, що надходить до пекарні господарства. Там показники дещо інші: натура, клейковина, чистота тощо.

Про це інформують в агрофірмі.

По різних культурах різні стандарти і показники. Для роботи лаборанти забезпечені необхідним устаткуванням і приладами: закуплений термостат про проростання зерна, для визначення вологості є шафи-сушарки, спектральна машина, що встановлює коефіцієнт білка.

«Власна лабораторія при господарстві – це велика рідкість при нинішніх обставинах. Не кожне агропідприємство може похвалитися таким підрозділом. Та що там, – навіть на рівні районів майже не залишилося насіннєвих інспекцій з контролю якості насіння. А в Ольгополі є і успішно діє лабораторія. Крім того, не так давно лабораторію облаштували на базі нашого структурного підрозділу, у ФГ «Роксана – К», що веде діяльність у селі Мельниківці», – розповідає Павло Каленич.

Лабораторія в Мельниківцях перевіряє насіння, яке подається безпосередньо з поля. Найефективніша вона при зборі урожаю, зокрема кукурудзи та соняшника, бо дозволяє здійснити попередній аналіз зерна на вологість і визначити, чи потребує партія сушіння задля якісного зберігання. Лабораторія обладнання необхідними аналізаторами для визначення вологості, сміттєвої і зернової домішки, а у пшениці, жита та ячменя – визначає білок, клейковину, натуру.

Нагадаємо, АФ «Ольгопіль» заклала демоділянки 69 сортів озимої пшениці та збільшила площі під озимим клином.