Здешевлення продуктів харчування у вересні суттєво сповільнилося
У вересні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування продовжили своє зниження. Втім, минулого місяця воно становило лише 0,6 %, тоді як у серпні 3,9 %, а у липні – 2,1 % проти попередніх місяців.
Про це повідомляє пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
За словами директора ННЦ, академіка НААН Юрія Лупенка, найбільш суттєво у вересні проти серпня знизились споживчі ціни на овочі (-9,7%) та фрукти (-5,1%). При цьому у серпні їх зниження становило відповідно 37,6% та 4,2%, а у липні – 18,2% та 1,3%.
Також знизились ціни на олію соняшникову (-1,6%), хліб і хлібопродукти (-0,6 %), рибу та продукти з риби (-0,4%).
На рівні серпня залишились ціни на макаронні вироби.
Найбільше зростання рівня споживчих цін у вересні зафіксоване на яйця. Після зниження, яке тривалого з квітня цього року, у вересні ціни на яйця курячі зросли проти попереднього місяця на 12,3%.
Також зросли ціни на масло (+1,3%), цукор (+1,2%), м’ясо та м’ясопродукти (+1,1%), молоко і хліб (+0,5%), сир і м’який сир (+0,4%), поінформував науковець.
За оцінками Інституту аграрної економіки, у наступні місяці потенціал для зниження споживчих цін на продукти харчування, залишається по окремих видах круп, плодоовочевої продукції та цукру, оскільки збирання пізніх культур продовжується, а сезон цукроваріння лише розпочинається, підсумував Юрій Лупенко.
Нагадаємо, інфляція сповільнюється, у тому числі й через подешевшання овочів.