Виручка від експорту цукру за п’ять місяців скоротилася втричі
Протягом січня-квітня 2020 року Україна експортувала трохи більше 60 тис. тонн цукру на суму понад $22 млн, що у грошовому вимірі на 65,8% менше, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Про це свідчать дані Державної митної служби.
Найбільше (34,5%) виручки від експорту цукру наша держава отримала в березні – $7,6 млн, тоді як у квітні – $3,3 млн, у травні – майже $2 млн.
Істотно поставки цієї продукції скоротилися до ЄС – на 45%% (з $12,9 млн торік до $7,3 млн цього року) до країн Азії – на 0,7% – з $10,6 млн у січні-травні 2019 року до $10,5 млн – у січні-травні 2020-го.
Натомість до країн Африки поставки українського цукру зросли на 140% – з $1,28 млн за п’ять місяців 2019 року до $3,08 млн – за аналогічний період 2020-го.
Незначну частку цукру Україна також експортує в країни Америки, і обсяги поставок у цей регіон-партнер також зросли з $10,4 тис. до $85,8 тис.
Серед країн – лідерів за обсягами імпоту українського цукру – Туреччина (19,8%), Ліван (13,7%) та Лівія (13%).
До слова, за п’ять місяців 2020 року Україна наростила імпорт цукру у грошовому вимірі на 54% – з $470 тис. до $73 тис. переважно з Франції (22,2%), Німеччини (16,8%) та Маврикію (15,3%).
Нагадаємо, більшість українських ринків збуту цукру зайняв російський продукт.