В Україні зростає популярність бортьового меду
Останнім часом бортьовий мед та мед в сотах набувають все більшої популярності в Україні.
Про це повідомляє пресслужба ТМ «Знатний мед».
Сьогодні в Україні бортництвом займаються в основному у регіоні українського Полісся (Житомирська, Рівненська, північ Київської та Чернігівської областей), де працює близько 250 пасічників, що займаються розведенням бджіл у бортях та колодах. Загальна кількість бортей та колод в Україні становить близько 4 тис. шт. – близько 30% від світової кількості (13 тис. шт.), розміщених у Білорусі, Польщі, Литві, Росії, а також у Грузії (джара-колоди).
«З однієї колоди добувають, в середньому, 10 кг меду та 1 кг воску за сезон. Специфіка цього виду бджільництва така, що за підсумками сезону результативними є, як правило, 40% бортей. Загальний обсяг бортьового меду в Україні можна оцінити у 16-17 тон на рік», – вважає Валерій Курейко, бджоляр, бортник та співзасновник ТМ «Знатний Мед».
Експерт зазначає, що бортьовий мед, який також часто називають «медом диких бджіл», належить до преміальних продуктів, адже це найбільш природний та натуральний продукт у галузі, а сам процес його виробництва та добування досить трудомісткий і малопрогнозований. Бортьовий мед добувають 1 раз за сезон, зазвичай у вересні-жовтні. При цьому різниця між бортями і колодами полягає тільки в тому, що перші розміщуються на висоті (не менше 2 м над землею), а другі – на землі.
Крім бортьового меду, до преміального сегменту в Україні відносятся мед в сотах, в тому числі з альпійських та японських вуликів, а також мед із джара-колод. Вартість таких медів в Україні становить від 300 до 1 тис. грн. за кілограм. Зокрема, мед у сотах представлений до продажу у невеликої кількості бджолярів через складність зберігання, а кількість Інтернет-магазинів, що мають в асортименті мед у сотах — близько 100. За попередніми оцінками, ринок меду в сотах в Україні може складати 55-60 тонн продукту на рік (переважно різнотрав`я та липа).
«Споживачі виявляють великий інтерес до преміальних видів меду — бортьового та меду в сотах. Вважається, що бортьовий мед містить у 2 рази більше цінних речовин, ніж мед зі звичайного вулика. Принаймні, у бортьовому меді завжди більше забрусу, перги та прополісу», – зауважив Валерій Курейко.
Нагадаємо, українці споживають все більше меду. Раніше ми писали, що через погодні умови недобір меду становить 40-50%.