Агромаркет

В Україні нелегально виробляють генно-модифіковані сою, ріпак та кукурудзу, - USDA

В Україні, попри заборону комерційного виробництва генно-модифікованих сільськогосподарських культур, існує ГМ-рослинництво. 

Про це йдеться у річному звіті «Біотехнології та інші нові технології виробництва» Міністерства сільського господарства США (USDA) щодо України.

У звіті констатують, що чинне законодавство України щодо біобезпеки забороняє вирощування незареєстрованих сільськогосподарських культур в Україні та вимагає реєстрації будь-якого вмісту ГМ у продуктах, що імпортуються в Україну. Втім, уряд України ще не розробив нормативно-правову базу, що встановлює процедури для затвердження та реєстрації вмісту ГМ.

Тому на даний час в країні жодна генно-модифікована продукція не може бути законно культивована в країні або імпортована в Україну.

Однак, згідно зі звітом, при експортуванні позитивні результати ГМ-тестів для кукурудзи, ріпаку та сої свідчать про те, що в Україні існує рослинництво з генетично-модифікованою продукцією.

В USDA кажуть, опираючись на промислові чутки, що в Україні вироблється 50-65% сої, 10-12% ріпаку і менше ніж 1% кукурудзи, вироблених на експорт, мають позитивні ГМ-тести.

У 2018 році звіт румунської неурядової організації підтвердив наявність насаджень ГМ-сої в Україні в Полтавській, Хмельницькій, Київській, Кіровоградській, Житомирській та Вінницькій областях.

«За останні кілька років, як вважають, частка виробництва ГМ- сої  залишається стабільною. Однак важко точно оцінити обсяг виробництва ГМ-культур в Україні», – зазначається у звіті міністерства.

Вважається, що незаконне виробництво ГМ- кукурудзи мінімальне, насамперед через обмежений доступ до контрабандного насіння, що потребує щорічного оновлення. У звіті також зазначають, що мінімальна зацікавленність у вирощуванні ГМ-кукурудзи може бути пов`язана і з суттєвим покращенням показників традиційних сортів та гібридів.

Нагадаємо, низька врожайність сої в Україні зумовлена в тому числі використанням нелегального насіння. Як повідомлялося, Швейцарія продовжує мораторій на вирощування ГМО-культур до кінця 2025 року, тоді як Аргентина першою в світі дозволила промислове вирощування ГМО-пшениці.