Український стартап вивів на ринок рослинне м’ясо
В основі інноваційного харчового продукту, створеного українськими розробниками, – текстурований соєвий білок.
Про це повідомив автор ідеї і засновник стартапу Eat Me At Андрій Черуха. Формуючи команду і готуючись до запуску проєкту, за два роки він познайомився з десятками технологів і біоінженерів із різних країн світу.
«Ми зробили сотні тестів, рецептур фаршу, випрацювали власні технології виготовлення, – зауважує він. – Фарш має зрозумілий склад, хоча створений за новітніми технологіями».
За смак у рослинному м’ясі відповідають дріжджові екстракти, багаті білками та вітамінами групи В. Для подолання проблеми дефіциту заліза в раціоні споживачів такої їжі розробники додали до її складу мінерали коджі, отримані з міцелію цього різновиду грибів. Для скріплення фаршу в стабільну масу використовують метилцелюлозу, її властивості забезпечують вегетаріанську альтернативу желатину. Для жирності додають кокосову й соняшникову олію. Колір м’яса імітує сік буряка та натуральний фарбник із карамелі.