У жовтні відновилося зростання споживчих цін на продукти харчування
У жовтні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування зросли проти вересня на 1 %, припинивши тим самим своє зниження, яке тривало з липня поточного року. Найбільше зросли ціни на овочі (+14,0 %), яйця (+10,1 %) та молоко (+2,1 %).
Про це повідомляє пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
За словами директора ННЦ, академіка НААН Юрія Лупенка, крім зазначених продуктів також зросли ціни на масло вершкове – на 2,9 %, молочні суміші для дитячого харчування – на 2,5 %, сметану жирністю до 15 % – на 2,2 %, м’які сири жирні – на 1,9 %, сало – на 1,6 %, яловичину – на 1,4 %. В межах одного відсотка також збільшилися ціни на хліб, манні та ячні крупи, птицю (тушки та філе), морожену рибу.
Водночас, зауважив Юрій Лупенко, по значній частині продуктів харчування – майже половині найменувань, що відстежуються Укрстатом – ціни у жовтні знизились.
Зокрема, майже на 14 % знизились ціни на моркву, на 11,9 % – на гречану крупу, на 8,7 % – на яблука, на 7,2 % – на картоплю, на 2,2 % – на цукор.
В межах одного відсотка зменшилися ціни на рис, макаронні вироби, борошно пшеничне, пшоно, пшеничні крупи, ковбаси варені 1 гатунку та свинину. Причому, по свинині зниження цін відбулося вперше з лютого 2023 року.
Тобто, вплив надходження продукції врожаю 2023 року на споживчі ціни продовжується.
Що стосується загального здорожчання овочів на фоні продовження падіння цін на продукцію «борщового набору», то воно відбулося, скоріше за все, за рахунок надходження овочів закритого ґрунту, пояснив науковець.
Подальшу динаміку споживчих цін із завершенням сезону збирання та переробки сільськогосподарської продукції можна оцінювати як зростаючою, однак різкого зростання по продуктах харчування поки не прогнозується, підсумував Юрій Лупенко.
Нагадаємо, в Україні зростає споживання молока й молочних продуктів. Також ми писали, що картопля – серед лідерів подорожчання продуктів у ЄС.