У США й Австралії активно використовують систему мінімального обрізування винограду
У прохолодному кліматі східних штатів США і на сході Канади із застосуванням системи мінімального обрізування вирощуються переважно толерантні до грибних патогенів сорти винограду виду Vitis labrusca на площі близько 10 тис. га.
Це стійкі до філоксери види винограду з твердою шкіркою ягід. Їхня продукція використовується переважно для виробництва соку та виготовлення джему, відомого під торговою назвою Concord Grape Jelly.
У згаданій місцевості виноград вирощують за дуже екстенсивною технологією, з мінімальною кількістю захисних обприскувань протягом сезон. Для цього використовуються лише препарати на основі міді та сірки. Інсектицидні обробітки застосовують украй рідко.
Найбільш поширеними сортами є Конкорд (червоний), Ніагара (білий) і Катауба (рожевий). За такого рівня агротехніки середня урожайність винограднику сягає 10,5-13 тонн/га.
В Австралії близько 65% площі промислових виноградників обрізають за мінімальною технологією, причому механізовано. Обрізування здійснюють до розпускання бруньок, застосовуючи фронтальні механічні обрізувачі: кущам підтримують культурну форму й обмежують габітус.
За допомогою системи мінімального обрізування в Австралії культивується приблизно 105 тис. га виноградників. Зі 160 тис. га виноградників цієї країни ручну корекцію механічного обрізування не виконують лише на 5% площ.
Додати коментар