Одещина має потенціал для створення агрокластерів та збільшення агроекспорту
За п’ять місяців 2017 року харчові підприємства Одеської області значно збільшили виробництво готових та консервованих харчових продуктів порівняно з аналогічним періодом 2016 року.
Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.
«За п’ять місяців 2017 року харчові підприємства Одеської області збільшили виробництво консервованих продуктів з м’яса та субпродуктів на 26,7%, рибних консервів ‒ на 25,5%, олії соняшникової нерафінованої – на 64,6%, сирів жирних – на 74%, круп – на 53,9% та інші. При цьому експорт аграрної продукції, виробленої в області у 2016 році, становив $1,17 млрд», ‒ підкреслила Ольга Трофімцева.
За її словами, переважну частку в експорті області у 2016 році мала продукція рослинництва ‒ $1,048 млрд, а продукції тваринництва було експортовано на $989,4 млн.
«Зважаючи на наведену статистику, ми бачимо значний потенціал для збільшення експорту з регіону продукції таких секторів, як виноградарство та виноробство, овочівництво та садівництво, м’ясне скотарство тощо, ‒ зазначила заступник міністра. ‒ Але особливу увагу виробників регіону я б хотіла привернути до таких надзвичайно цікавих для Одещини можливостей, як органічне сільське господарство та виробництво продуктів із захищеними географічними зазначеннями або традиційною рецептурою».
Окрім того, додала Ольга Трофімцева, на Одещині діє понад три десятки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Тому тема об’єднання виробників не є новою, але для більш ефективного використання сильних сторін регіону варто почати роботу над створенням регіонального кластеру, наприклад, у галузі виноробства та виноградарства або логістичного хабу із залученням учасників із науки, освіти, виробництва, переробки та інших підсекторів.
Додати коментар