Агромаркет

Ініціативу з удосконалення харчового законодавства винесли на громадське обговорення

Засади безпечності матеріалів і предметів, що безпосередньо чи опосередковано контактують з харчовими продуктами, лише частково регулюється Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Про це AgroTimes сказав Тоні Віл, головний експерт з питань законодавства Проєкту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні» (EU4SaferFood).

На його переконання, проблема потребує комплексного врегулювання. Відтак на часі ухвалення відповідної законодавчої ініціативи, що дозволить зменшити ризики для життя та здоров’я споживачів харчових продуктів, – нині триває її громадське обговорення.

«Законопроєкт розроблено на основі відповідних актів законодавства ЄС: регламентів Європейського Парламенту й Ради щодо матеріалів та виробів, що контактують з харчовими продуктами, та щодо переробленої пластмаси й виробів, призначених для контакту з харчовими продуктами, а також регламентів Комісії ЄС щодо активних та «інтелектуальних» матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами, та про належну виробничу практику матеріалів і виробів, призначених для контакту з харчовими продуктами», – зазначив експерт.

Він також наголосив, що з ухваленням цієї ініціативи Україна виконає ще один пункт зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію з Євросоюзом.