Агромаркет

Експорт української сільгосппродукції до ЄС зменшився майже на 11%

У 2020 році поставки української сільгосппродукції до Європейського Союзу становили 6,7 млрд дол. США, зменшившись проти показника попереднього року на 10,7 %.

Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

За словами науковця, причиною зменшення експорту сільгосппродукції до ЄС стали як обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу COVID-19, так і деякі інші обставини, зокрема пташиний грип, через який Євросоюз вводив заборону на поставки української курятини. В результаті у 2020 році відбулось скорочення кількісних і вартісних обсягів продажів всіх основних експортних позицій, за винятком соняшникової олії.

Товарна структура українських поставок до Європейського Союзу значною мірою повторює загальну. Понад 80 % у ній припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків переробної промисловості.

Науковець зауважив, що у 2020 році Україна повністю вичерпала квоти на безмитні поставки до країн Євросоюзу меду, яблучного і виноградного соків, цукру, ячмінної крупи і борошна, консервованих томатів, обробленого крохмалю, кукурудзи, м’яса птиці, яєць, обробленої продукції з зернових та крохмалю.

На відміну від 2019 року квоти на експорт пшениці і вершкового масла закрити не вдалося.

Впродовж січня 2021 року українські компанії вже в повному обсязі використали квоти на мед та яблучний і виноградний соки.

Нагадаємо, експорт українського насіння до ЄС у 2020 році зріс більш ніж удвічі.