Ціни на овочі й фрукти у листопаді будуть стабільними
У жовтні вартість овочів борщового набору продовжувала знижуватися. Так, середній рівень закупівельних цін на картоплю зменшився на 7% порівняно з вереснем, капусти – на 16%, моркви – на 12%, цибулі – на 15%. Вартість буряку не змінилася.
Зниження закупівельних цін на свинину та зменшення попиту на курятину призвели до незначного падіння цін на них – 1,9% та 0,5% відповідно. Водночас ціни на яловичину показали незначне зростання. Вартість бакалійних продуктів переважно знижувалась, однак девальвація гривні спричинила підвищення цін на олію. Вартість молока у жовтні зросла на 2,3%.
У листопаді варто очікувати стабілізації цін на овочі та фрукти. Оскільки пік виробництва вже пройшов, коливання цін можливе в межах 10%.
На ринку м’яса спостерігається сезонне збільшення виробництва, оскільки домогосподарства починають вирізати худобу через збільшення витрат на утримання. При цьому попит з боку м’ясопереробних підприємств зростає перед початком заготовки продукції на новорічні та різдвяні свята. Тому варто очікувати коливання цін на м’ясо в межах 3-5%.
Вартість молока надалі зростатиме під впливом фактору сезонності.
Бакалійні продукти демонструватимуть переважно низхідний ціновий тренд у межах 2-4% під впливом збільшення виробництва.
«Для більшості продуктів споживчого кошика стимулюючим фактором зростання цін виступав курс гривні, який демонстрував незначне послаблення», – зазначив експерт УКАБ Євгеній Дворнік.
Додати коментар