Агрономія

Підживлення озимих в АФ «Ольвія» за можливості здійснюють протягом усієї зими

В агрофірмі «Ольвія» на півдні Запорізької області для підживлення озимих культур «ловлять» оптимальні дні протягом усієї зими.

Про це AgroTimes розповів директор ТОВ АФ «Ольвія» Анатолій Тиховод.

«У січні ми вже частково здійснили перше в цьому році підживлення озимих культур у період, коли на полях не було снігу. А деякі поля підживили у грудні. Зазвичай ловимо момент, коли немає снігу, а ґрунт замерз, щоб не робити колії і не посилювати ущільненість ґрунту», – зауважив фермер.  

За його словами, наразі дуже складно прогнозувати погодні умови, і якщо чекати, коли навесні структура ґрунту дозволятиме зайти техніці в поле, то з підживленням можна запізнитися.

Підживлюють озимі в господарстві і розкидачами, і сівалками. А способи підживлення визначають за кількома чинниками. Наприклад, деякі площі за низьких температур підживлюють карбамідом, щоб він не промивався в ґрунті, а почав працювати навесні, коли стане тепло.

«Поля, де краща ситуація і потрібна лише пролонгація дії добрива, підживлюємо карбамідом. А де поля «слабші», підживлюємо аміачною селітрою, щоб добриво запрацювало навесні на самому початку вегетації», – додав Анатолій Тиховод.

Нагадаємо, зволоженість ґрунту на півдні Запоріжжя залишається недостатньою, а озимі в регіоні можуть постраждати через морози й відсутність снігу. Раніше було названо оптимальні методи підживлення озимої пшениці в різні фази розвитку