Агромаркет

Експерт пояснив, чому мікориза зникла з полів

Чорний пар, неправильна сівозміна, переущільнення ґрунту є факторами зникнення мікоризного гриба з українських полів.

Про це під час конференції «День Агронома» повідомив старший мікробіолог Інституту прикладної біотехнології Володимир Круть.

За його словами, на Заході вже давно розвивається тема мікоризоутворюючих грибів.

«Якщо ми подивимось на поле, яке не було під інтенсивною технологією, обов`язково побачимо мікоризу. Більше 80% рослин можуть формувати мікоризу. Тількі капустяні й амарантові не формують мікоризу в принципі», – констатував Володимир Круть.

Він пояснив, що коли рослина прорастає, вона виділяє в ґрунт певні сигнальні молекули, які приваблюють до себе мікоризоутворюючі гриби.

За словами експерта, мікориза допомагає зміцнювати кореневу систему рослини за рахунок того, що міцелій гриба стає «кореневою частиною» рослини.

«Завдяки мікоризі коренева система значно збільшується, що дозволяє рослині брати більше поживних елементів й вологи зі значно більшої площі ґрунту», – зазначив Володимир Круть.

Він підкреслив, що за дії посухи рослини мають значно кращі ростові характеристики та значно кращу врожайність. Також мікориза допомагає рослинам за умов спеки – при наявності достатньої кількості вологи й одночасно за високої температури повітря, забрудненні  ґрунту важкими металами, засоленості та залуженості ґрунтів.

«В будь-якому випадку рослина, яка має мікоризу на корені, почуває себе краще», – додав Володимир Круть.

Він також пояснив, чому зараз на полях немає мікоризи. Справа в тому, що сам по собі мікоризоутворюючий гриб дуже ніжний й не може брати поживні елементи з ґрунту самостійно. Гриб може брати їх тільки з кореня рослини.

«Коли спора проростає, а на полі немає рослини, яка готова годувати мікоризоутворюючий гриб, вона гине. Чорний пар знищує мікоризу. Також мікоризоутворюючі гриби погано переносять переущільнення ґрунту. На таких ґрунтах мікориза також гине», – зазначив Володимир Круть.

За його словами, ще одним фактором зникнення мікоризи з полів є неправильна сівозміна. Інтенсивне господарювання впродовж десяти років призвело майже до повного знищення мікоризоутворюючих грибів. Проте зараз існують препарати, які заселяють мікоризу в ґрунт.

Нагадаємо, завдяки мікоризації ФГ «Єфрем» на Вінниччині отримує рекордні врожаї навіть за екстремальних умов.

АgroТimes