Імуноглобуліни яєчного жовтка перспективні для запобігання діареї у поросят
Виробникам свинини слід шукати нові рішення для запобігання виникнення діареї замість антибіотиків та водночас піклуватися про підвищення продуктивності поросят після відлучення, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Ще донедавна для контролю діареї після відлучення профілактично застосовували майже лише самі антибіотики. Однак надмірне їх застосування антибіотиків розвиває антимікробну резистентність.
Перспективним рішенням для запобігання діареї є імуноглобуліни яєчного жовтка. Свиноматки забезпечують поросят молозивом і молоком, але в період відлучення поросят повністю позбавляють доступу до джерела антитіл – часто раніше, ніж вони набудуть достатнього рівня імунного захисту.
Натомість із курчатами все відбувається по-іншому: організм курки надсилає основний набір антитіл проти збудників хвороб, з якими мала справу імунна система курки, до яєчного жовтка (IgY). Тобто коли курка наражається на збудників хвороб шлунково-кишкового тракту, її імунна система продукує відповідні антитіла, які відкладаються у яйцях.
Ці антитіла ефективні навіть проти хвороб у інших тварин, зокрема мають велике значення для поросят.