Агрономія

На Івано-Франківщині зібрали рекордний урожай сої

За оперативними даними департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА, цього року в області зібрали майже 100 тис. тонн соєвих бобів, що на 35 тис. тонн більше, ніж торік (65,2 тис. тонн) за середньої врожайності 26 ц/га (22,3 ц/га – у 2019 році).

Про це повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Наразі переробники пропонують за сою 15,6-16 тис. грн/тонна з доставкою на переробний завод. Сприятлива ціна, що склалась на сою, є результатом відміни так званих «соєвих правок».

«Збільшення виробництва сої у регіоні покращить фінансовий стан сільськогосподарських товаровиробників області», – йдеться в повідомленні.

Також зазначають, що жодна рослина в світі не виробляє стільки білка і жиру, скільки дає соя. Вміст білка в насінні сої в середньому 38-42 відсотки. Соєвий білок за своїм складом і біологічною цінністю перевершує білки всіх культур і є рівноцінною заміною білка м’яса і риби, він легко засвоюється, низькокалорійний.

Крім того, близько 30% виробленої у світі рослинної олії припадає на соєву. З усіх рослинних олій соєва має найвищу біологічну активність і засвоюється організмом на 98 відсотків.

«За поживністю і засвоюваності воно близьке до соняшниковій олії і мало поступається коров’ячому. Якщо порівняти з м’ясом, то в одному кілограмі яловичини міститься 145 грамів білків і 135 грамів жиру, а в кілограмі соєвого насіння – 400 і 200 грамів відповідно», – нагадують в ОДА.

Нагадаємо, в Україні цього року зібрали 2,8 млн тонн сої з площі 1,3 млн га.