Експорт української органічної продукції за чотири роки зріс майже вдвічі
Протягом 2016-19 років обсяги експорту української органічної продукції зросли з 245,1 до 469 тис. тонн, а експортна виручка – на $111 тис. (з $78 тис. до $189 тис.).
Про це повідомив директор ТОВ «Органік Стандарт» Сергій Галашевський на VII Міжнародній конференції «Органічна переробка та торгівля 2020».
За його словами, протягом 2019 року Україна постачала органічну продукцію переважно до Європи (85%), а також Північної Америки (12%), Азії (3%), Африки (<1%).
До топ 10 країн-імпортерів української органічної продукції в світі за 2019 рік увійшли:
- Нідерланди (140 955 тонн, вартість $37 млн);
- Швейцарія (59 530 тонн, вартість $14 млн);
- США (50 070 тонн, вартість $34 млн);
- Литва (46 960 тонн, вартість $12 млн);
- Німеччина (42 185 тонн, вартість $24 млн);
- Велика Британія (36 820 млн, вартість $9 млн);
- Австрія (16 830 тонн, вартість $14 млн);
- Польща (13 745 тонн, вартість $12 млн);
- Данія (10 145 тонн, вартість $3 млн);
- Італія (8 645 тонн, вартість $6,5 млн).
Загальна виручка від експорту за звітний період становить $189 млн.
Сергій Галашевський також зазначив, що найбільш експортовані органічні продукти за обсягами – кукурудза (228 тис. тонн), пшениця (71,6 тис. тонн), соя (59,9 тис. тонн), соняшник (20,7 тис. тонн), олія соняшникова (16,1 тис. тонн), ріпак (11,1 тис. тонн), макуха соняшникова (8,8 тис. тонн), чорниця заморожена (7,1 тис. тонн), горох (6,7 тис. тонн), спельта (5,5 тис. тонн).
Зокрема, найбільшу суму виручили від експорту кукурудзи ($47 690), сої ($35 400), соняшникової олії ($19 430), пшениці ($18 170) та чорниці ($14 450).
Найчастіше експортували такі продукти: соняшникова олія, яблучний концентрат, пшоно, цукор, спельта, вівсяні пластівці, березовий сік, томатна паста, гречані крупа та борошно.
Нагадаємо, дев’ять нових напрямків органічної переробки з’явилися цього року в Україні. А площі під органікою за два роки зросли на 62%.