Тваринництво

Дорогі корми посилюють процес скорочення промислових свиногосподарств

Дорогі корми посилюють процес скорочення промислових свиногосподарств

На початку 2021 року чисельність промислових свиногосподарств буде меншою за 1,5 тис. підприємств, прогнозують в асоціації «Свинарі України» (АСУ). Представники галузевого об’єднання зазначають, що причиною цього є подорожчання кормів.

Низка свиногосподарств, які спеціалізуються на відгодівлі товарних поросят, за інформацією АСУ, вже призупинили свою діяльність. А окремі виробники замкненого циклу змушені скорочувати маточне поголів’я, щоб забезпечити себе обіговими коштами та зменшити потребу в них у подальшому внаслідок скорочення обсягів виробництва.

Зростання вартості комбікормів, які в структурі собівартості продукції тваринництва у середньому займають 65-70%, призвело до відповідного збільшення витрат на виробництво продукції галузі в ІV кварталі. Враховуючи те, що сезонно нижчі ціни закупівлі поступаються їхньому рівню у відповідний період минулого року (у жовтні -3%, у першій половині листопада – -5%), показник рентабельності виробництва свинини склав -3% у жовтні, а на 10 листопада впав до -7%.

«Не маючи достатніх обігових коштів для формування запасів кормових культур у період збирання врожаю, низка свиногосподарств ухвалила рішення залишити ринок, – зазначили в АСУ. – Тож якщо протягом останніх кількох років галузь звужувалася на 200-300 свиногосподарств, то, ймовірно, цього року кількість вибулих підприємств буде більшою».

При цьому якщо для відгодівельних ферм відновлення роботи за сприятливіших умов буде цілком реальним, повернення в ринок виробників замкненого циклу та репродукторів є на порядок складнішим через більшу капіталоємність, додали в профільній асоціації.

Як повідомлялося, найкращий варіант – виростити свиню якнайшвидше.