Овочі-Ягоди-Сад

Ціни на цибулю зміняться із настанням морозів

Консультант зі зберігання, підприємець Павло Булгаков з міста Каховка Херсонської області прогнозує ріст цін на жовту цибулю із настанням ранньої зими з відчутними морозами до мінус 100С або хурделиць. Якщо ж зима настане пізно, то ціни на цей овоч можуть почати рости тільки навесні.

Про це Павло Булгаков розповів у коментарі AgroTimes.

«Ситуативно цибуля дорожчала восени на 50 копійок, поки був підвищений попит через традиційні оптові закупівлі цибулі на зиму. Потім ціна повернулася», – зауважив експерт. 

Консультант зі зберігання підтвердив свій попередній прогноз.

«Якщо зима з морозами до мінус 100С або хурделицями прийде рано, в грудні,  –  ціна цибулі підросте до 4-5 гривень за кілограм, а в березні доросте до 8-9 гривень за кілограм, – сказав він. – Якщо ж вона затримається до лютого, як минулого року, то до тієї пори ціну вище 4 гривень за кілограм навряд чи варто очікувати, і до кінця квітня вона зросте до 7-8 гривень за кілограм».

Зараз продають цибулю гіршої якості, яку недоцільно зберігати. Такої цього року виростили чимало. Але чимало продукції вражено грибними хворобами: сажкою Aspergillus niger та шийкова гниллю.


Жовта цибуля нині коштує 2-3,5 грн/кг.

Набагато краща ситуація з іншими видами цибулі.

Експортується цибуля шалот та фіолетові сорти. Ці цибулі вирощувалися на невеликих площах. 

Білу цибулю добре купують на внутрішньому ринку. Але її важче виростити здоровою через її чутливість до хвороб. Тому ціна на цей вид доходить до 8 грн/кг.

Читайте також: Світові ціни на цибулю передчувають підйом