Тваринництво

Криза COVID-19 стимулює автоматизацію на бійнях

Криза COVID-19 стимулює автоматизацію на бійнях

Згідно з поглибленим аналізом, проведеним агентством Reuters, м’ясопереробні підприємства встановлюють роботизовані маніпулятори та інші пристрої автоматизації, щоб підтримувати рівень виробництва і дозволяти робочим тримати необхідну соціальну дистанцію.

Про це пише The Pig Site.

Reuters зазначає, що США, Канада і Бразилія, всі великі виробники й експортери м’яса, впроваджували новітні технології повільніше, ніж Північна Європа чи Японія, і дещо відстали від провідних промислових підприємств в автоматизації своєї діяльності.

Прискорення переходу до автоматизації підвищить продовольчу безпеку і безпеку підприємств. Але такі плани тягнуть за собою витрати, які дехто вважає недоступними у важкі економічні часи, а робочі побоюються, що їх замінять, а не захистять.

Tyson Foods, Smithfield Foods і JBS SA, декілька найбільших пакувальних компаній у світі, за словами їхніх представників, уже реалізують плани з автоматизації.

За словами дистриб’ютора Cantrell Gainco, на м’ясопереробні заводи припадає лише $1 млрд від річного обсягу продажів товарів і послуг з автоматизації, який, за даними консалтингової компанії ROBO Global, становить близько $215 млрд. Але інтерес до пакувальних машин в Північній Америці зростає.

Так, компанія Cantrell Gainco (штат Джорджія), яка продає японське обладнання Mayekawa для обвалювання курей, отримала вдвічі більше замовлень, ніж зазвичай, після того, як пандемія поширилася на Північну Америку.

У компанії Mayekawa говорять, що світові продажі запчастин для роботів, що займаються обвалюванням курей, збільшаться з $32 млн. в 2019 р до $45 млн. цього року і до $60 млн. в 2021р, включаючи продажі компаніям Tyson, Sanderson Farms і Peco Foods у Північній Америці.

У Бразилії Frimesa – один із великих переробників свинини – з поширенням пандемії активізувала зусилля з автоматизації. Вона має на меті автоматизувати ділянки, де є скупчення працівників. Компанія будує в штаті Парана завод Assis Chateaubriand, де працюватимуть п’ять роботів. Вони розрізатимуть грудну клітину свині, вилучати її та розрізати тварину навпіл.

Olymel LP, одна з найбільших канадських компаній із переробки свинини й птиці, мала план автоматизації до того, як пандемія змусила її тимчасово закрити завод у Квебеку більш ніж на два тижні. Тоді було вирішено прискорити втілення планів і використовувати роботів для сортування м’ясних нарізок, збирання й пакування вантажів, штабелювання коробок.