Тваринництво

Умовна прибутковість виробництва молока стабільна третій місяць поспіль

Умовна прибутковість виробництва молока (УМІ) в професійних господарствах України не зазнає суттєвих змін вже три місяці поспіль. У серпні цей показник знизився на 1,1% після номінального зниження на 0,2% у липні та зростання на 0,5% у червні.

Про це повідомив на своїй фейсбук-сторінці економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

«Причини ті самі – дуже незначне зростання закупівельних цін на молоко в серпні (менше 1%) та незначне зростання вартості раціону концентрованих кормів», – пояснив він.

УМІ в серпні 2020 року на 14,9% гірший за показник за аналогічний період минулого року, але на 11% вищий, ніж середній за останні п’ять років у серпні.

Усього за вісім місяців цього року виробники молока отримали на 0,9% менше прибутків, але все ще на 18% більше, ніж середній показник прибутковості протягом п’яти останніх сезонів.

УМІ жодного разу не знизився в вересні. Але це не означає, що цього ніколи не буде, додав експерт. «У світі дешевшає жир, а сухе молоко, навпаки, дорожчає. Але там ніхто теж однозначно не може вказати на можливі тренди, адже зараз уряди більшості країн світу дуже активно втручаються в ринки – поки звичайним людям і бізнесам обмежують права на тлі пандемії, чиновникам розв’язують руки», – зазначив Андрій Ярмак.

За таких умов легко прогнозувати економічні проблеми через ручне управління ринками, на відміну від цінових коливань, зауважив експерт.

Як повідомлялося, світові ціни на молочну продукцію у серпні були стабільними.

Довідка

УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах.