Тваринництво

Найсприятливіша температура у приміщенні в перші дні життя курчат – 31-33 °С

Промислові кроси птиці здатні нормально існувати в діапазоні зовнішніх температур 18-24 °С. У курей досить високий рівень метаболізму, вони мають пір’яний покров і не мають потових залоз. Активність перебігу метаболічних процесів залежить від напряму і рівня продуктивності птиці. 

За підвищення температури повітря від 15 до 30 °С температура тіла курей підвищується на 1-1,2 °С. 

Механізми терморегуляції формуються у курчат-бройлерів з першого дня і встановлюються на 12-21-й день життя. Після четвертого тижня вирощування птиця яєчних кросів не потребує локального обігріву, її тіло вже покрито пером, а комфортна температура знаходиться у межах 18-22 °С. 

У перші дні життя курчата не мають здатності підтримувати власну температуру тіла. Найсприятливіша температура у приміщенні для росту курчат у перші дні вирощування – 31-33 °С за відносної вологості 60-80%. За температури повітря в пташнику нижче 31 °С курчата-бройлери нормально не розвиватимуться. Критично високою для них є температура повітря 35,5 °С. 

Негативним чинником для птиці є поєднання високої температури і високої вологості повітря у пташнику. В такому разі теплообмін організму птиці з навколишнім середовищем зводиться до мінімуму. Це негативно відбивається на самопочутті птиці і може спричинити тепловий удар. Тому у спекотний період не рекомендується проводити в пташнику заходи, що сприяють підвищенню відносної вологості повітря.

Читайте також: Вирощування бройлерів під холодно-білим світлом покращує їхні виробничі показники і добробут