Тваринництво

Умови життя птиці в системі агролісоводства набагато кращі за звичайні

Університет Сан-Паулу (Бразилія) провів дослідження життєздатності так званої системи агролісоводства. Мета полягає у вирощуванні курей в «лісі», щоб підвищити рівень благополуччя птиці і знову ввести її в природне місце існування.

Про це пише Poultry World.

Агроном і дослідниця з Esalq (Агрономічна школа Луїса де Кейруша) Ніна Публій Камареро поєднала виробництво курятини з існуючими методами ведення сільського господарства, щоб розробити нову систему вільного вигулу, яка могла б задовольнити потреби суспільства.

У Бразилії 20% земель фермерів має бути засаджено деревами, тому на цих угіддях можна вирощувати птицю, поліпшуючи якість продукції і життя тварин одночасно.

«Великі компанії та роздрібні продавці вже оголосили, що продукція буде проходити сертифікацію, пов’язану з благополуччям тварин», – підкреслила дослідниця.

Умови життя птиці в системі агролісоводства набагато кращі, як порівняти зі звичайними. Поведінка птиці природніша, вона краще їсть і відпочиває.

Система агролісоводства показала кращі результати також у виробництві яєць, тому що, за словами Ніни Публій Камареро, кури почали класти яйця раніше і рівномірніше. Їхні яйця трохи меншого розміру, але жовток набагато темніший, ніж у яєць у звичайному виробництві.

«Системи агролісоводства дуже перспективні, тому що наближають тваринництво і навколишнє середовище до їхнього природного стану. Крім того, вони можуть підвищити рентабельність всього господарства», – резюмувала Ніна Публій Камареро.

Як повідомлялося, альтернативні системи виробництва курятини в Україні набудуть поширення за зростання купівельної спроможності населення.