За В3-авітамінозу в птиці уражується нервова система
До дефіциту вітаміну В3 (пантотенової кислоти) у птиці можуть призвести малий вміст у її раціоні білків, жирів, вітаміну С, вітамінів групи В, а також захворювання тонкого кишківника з синдромом малабсорбції, тривале застосування антибіотиків і сульфаніламідів.
За В3-авітамінозу погано змінюється оперення, розвиваються дерматити, уражується нервова система птиці.
Найважливіша властивість вітаміну В3 – здатність стимулювати виробництво гормонів надниркових залоз глюкокортикоїдів. Він відіграє важливу роль у формуванні антитіл, сприяє засвоєнню інших вітамінів, а також бере участь у синтезі нейротрансмітерів.
Вітамін В3 необхідний для нормального поглинання і метаболізму фолієвої кислоти (вітаміну В9).
Пантотенова кислота бере участь у метаболізмі жирних кислот. Вона нормалізує ліпідний обмін і активує окислювально-відновні процеси в організмі.
За нестачі пантотенової кислоти порушується обмін загалом, що негативно позначається на рості та продуктивності птиці.
Вітамін В3 украй слабко стійкий до нагрівання – за 60 °С втрачається 50% вітаміну.
Потреба промислових курей у вітаміні B3 задовольняється завдяки його вмісту в основних кормах: дріжджах, тваринних кормах, висівках, зернобобових, макусі, трав’яному борошні, зелені.
Потреба в пантотеновій кислоті зростає за нестачі в раціоні вітаміну B12.
Нагадаємо, антистресова дія вітаміну А на курей посилюється за одночасного застосування вітамінів групи D або В.