В Україні росте споживання вина та сидру
В Україні зростає популярність виноградного вина, сидрів і лікерів. Разом з тим скорочується попит на горілку.
Про це повідомляє Delo.
За даними аналітиків, за останні п’ять років споживання вина середньостатистичним українцем зросла більш ніж на 0,5 л на рік. Тільки за минулий рік в Україну було імпортовано 45 млн л виноградних вин на $146,7 млн (у митних цінах). Це рекордний обсяг за останні п’ять років, відзначають в УКАБ.
Найбільшими постачальниками тихого вина на український ринок стали Італія, Грузія, Іспанія, Молдова і Франція.
51% імпорту в літражі надійшло з Європи, констатує Держстат. Приріст іноземного обсягу за рік перевищив 19%.
Також істотно зросkj в 2019 році споживання сидру в Україні. Його сукупна пропозиція збільшилася за рік на 12 млн л, приріст перевищив 22%. Причому сезон виявився вдалим не тільки для імпортерів цього напою, а й для місцевих виробників. Випуск вітчизняних сидрів зріс на 7,7 млн л, імпортні поставки – на 4,3 млн л (проти показників 2018 року).
Активізували постачання продукції на внутрішній ринок також виробники лікерів і слабоалкогольних напоїв міцністю до 8,5%. Ринкова пропозиція в кожній з категорій зросла за 2019 рік на 11,4 млн л.
Виробництво горілки, згідно з офіційною статистикою, обвалилося до рекордних 109 млн л. Тільки за минулий рік воно скоротилося на 15%, а за останні вісім років впало в три рази.
Читайте також:«Таврія» відмовляється від 1 тис. га виноградників