Тваринництво

Учені рекомендують найефективніші способи боротьби з АЧС

Учені рекомендують найефективніші способи боротьби з АЧС

Група вчених із Шотландії й Іспанії повідомила, що забій і швидка утилізація туш диких кабанів мають вирішальне значення для викорінення африканської чуми свиней (АЧС).

Про це пише The Pig Site.

«Щоб зрозуміти різні способи передачі вірусу, ми розробили математичну модель», – повідомив Енді Уайт з університету Геріот-Ватт (Шотландія) про результати співпраці з групою SaBio Іспанського інституту мисливського фонду (IREC), UCLM і CSIC.

За його словами, інфекція може передаватися трьома шляхами: через контакти між дикими кабанами, один із яких інфікований; через контакти між диким кабаном і тушею інфікованого кабана та через тварину під час інкубаційного періоду.

«Наша нова модель також розглядає заходи біобезпеки, які можуть допомогти пом’якшити поширення спалаху, – зазначив учений. – Забій і швидка утилізація туш тварин є найефективнішим способом викорінення вірусу без одночасного знищення всієї популяції».

Важливо діяти швидко, наголосив Енді Уайт: якнайшвидше здійснення пропонованих заходів дозволить знизити рівень зараження за збереження популяції.

Вважається, що в умовах теплішого клімату управляти АЧС легше.

За вищих температур туши померлих інфікованих тварин розкладаються швидше, що також зменшує тяжкість спалаху.

«У деяких регіонах кабанів додатково годують, щоб збільшити їхню популяцію. Ми рекомендуємо уникати цього у разі загрози АЧС, оскільки це може спричинити збільшення епідемічного спалаху і зберегти небезпеку захворювання в довгостроковій перспективі», – наголосив Енді Уайт.

Як повідомлялося, в Індії зареєстровані перші випадки захворювання свиней на АЧС.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!