Агрономія

У «Подільській марці» звернули увагу на переваги люцерни

Люцерна – цінна кормова культура, яка покращує склад ґрунту, є хорошим попередником для всіх зернових. Це головні аргументи за те, щоб мати її у сівозміні.

Таку думку висловив агроном господарства «Подільська марка» Віталій Лігоцький в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer.

Компанія займається рослинництвом у Хмельницькій області, а також розвиває птахівництво й тваринництво, тому враховує їх потреби і має у сівозміні люцерну.

Наразі у господарстві засіяно 85 га сорту люцерною Зірниця, яка виростає висотою до метра. Минулого року поля під нею переорали, бо на одній площі вирощують люцерну максимум п’ять років.

Втым, усе залежить від стану рослин, додає агроном: якщо трава в доброму стані, то залишать її на наступний рік, якщо ж посіви зріджені – переорюють.

Люцерну сіяли навесні чистим посівом, без покривної культури. Оскільки культура не вибаглива до температури, то її можна сіяти відразу, як зійде сніг, і трактор може зайти в поле.

Удобрюють за такою схемою: в перший рік вносять 130 кг/га діамофоску, наступні роки весною підживлюють аміачною селітрою (близько 2 ц/га). Якщо роки посушливі, то підживлюють кілька разів. За такого підходу збирають не менше як чотири укоси на рік.

Перший покіс отримують у середньому через місяць після сівби. Траву скошують у фазу до або на самому початку бутонізації, дають трохи прив’янути й збирають.

Раніше повідомлялося, як виростити добру люцерну на насіння.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!