Тваринництво

Понад 27% раціонів ВРХ мали надлишок неорганічних елементів, – дослідження

Понад 27% раціонів ВРХ мали надлишок неорганічних елементів, – дослідження

Науковці Інституту експериментальної і клінічної ветеринарної медицини протягом 2017-2018 років проаналізували 130 проб кормів для ВРХ на вміст неорганічних елементів. До дослідження були залучені 18 господарств із 16 областей України.

У результаті дослідження встановлено, що у 72,3% проб кормів уміст хімічних елементів не перевищував максимально допустимого рівня (МДР). Перевищення спостерігалися ж у 27,7% проб, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Основними елементами, за якими встановлено перевищення МДР, були мідь, марганець, залізо та нікель.

Аналіз середньостатистичного раціону продемонстрував, що рівень цинку, марганцю, селену й кобальту був нижчим від потреби ВРХ.

Диспропорції вмісту неорганічних елементів у кормах вплинули на мінеральний статус організму високопродуктивних корів, який визначали за вмістом мікроелементів у сироватці крові.

Так, у 55% проб спостерігали зниження вмісту цинку, в 6,5% – міді, в 10,1% – марганцю, в 79,7% – селену, в 1,4% – кальцію, в 47,1% – кобальту, в 42% – фосфору. Надлишок неорганічних елементів у організмі ВРХ відмічали за міддю – 2,2%, залізом – 55,1%, марганцем – 2,2%, нікелем – 20,3%, кальцієм – 41,3% і бромом – 4,7%.

Як зазначають учені, до проведення досліджень їх спонукали звернення ветеринарних спеціалістів тваринницьких підприємств: анамнестичні дані та симптоматика вказували на наявність у тварин хронічних захворювань, пов’язаних із недостатнім надходженням неорганічних елементів.

Так, основним симптомом у ВРХ було зниження продуктивності й порушення репродуктивної функції (збільшення кількості неплідних корів, аборти, народження нежиттєздатного молодняку) та імунної резистентності.

Також спостерігалися симптоми надлишку неорганічних елементів, зокрема зниження поїдання корму та порушення роботи травного тракту.

Нагадаємо, додавання захищених жирів у раціон ВРХ суттєво підвищує його енергетичну поживність.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!