Агрономія

Спрогнозували розповсюдження шкідників на озимих зернових

Жуки хлібних п’явиці (червоногруда та синя) почнуть заселяти посіви озимих зернових з третьої декади березня, активно – з першої-другої декади квітня, залежно від ґрунтово-кліматичної зони, здебільшого в центральних і західних областях.

Про це розповіла журналу «The Ukrainian Farmer» науковий співробітник  Інституту захисту рослин НААН Тетяна Неверовська.

«За помірно вологої та теплої погоди у весняно-літній період можливо очікувати зростання чисельності й шкідливості фітофагів на ярих колосових у фазу кущіння — вихід у трубку. В цей період за перевищення порогу шкідливості доцільно застосовувати захисні заходи», зазначила науковець.  

Окрім того у період формування зерна відбуватиметься активне відродження личинок пшеничного трипса та початок живлення їх на колосі пшениці озимої. За теплої, помірно вологої погоди навесні та теплої сухої погоди літнього періоду ймовірне активне заселення й зростання чисельності фітофага в посівах зернових колосових культур, активне розселення відбуватиметься в період виходу рослин у трубку — початок колосіння. 

Також, за словами Тетяни Неверовської, повсюдно зерновим колосовим культурам шкодитимуть злакові мухи (шведські, гессенська, чорна пшенична, озима, опоміза пшенична, ячмінний мінер). Більше шкодитимуть на слабко розкущених з осені, послаблених і зріджених озимих, а також посівах ярих колосових пізніх строків сівби за теплої сухої погоди навесні, особливо за наявності температурного мінімуму (+18 °С) у травні. Можливі значні пошкодження озимих культур в осінній період.

У Степу й Лісостепу можлива відчутна шкідливість хлібних пильщиків у посівах пшениці, жита і ячменю за теплої безвітряної й помірно вологої погоди в травні-червні.

Читайте також: Цього року можливе підвищення шкідливості хлібних клопів

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!