Агрономія

Відкриття «ключа до фотосинтезу» може збільшити врожаї

Вчені  Шеффілдського університету (Велика Британія) з’ясували  структуру одного з компонентів фотосинтезу, що зрештою може допомогти досягти високих врожаїв.

Про це повідомляє FreshFruitPortal.

«Дослідники кажуть, що це може бути проривом у вирішенні деяких наших найактуальніших потреб у продовольчій безпеці. Перебудувавши фотосинтез, який створює енергію для рослин і змушує їх рости, більше культур може рости швидше», — пише видання.

Дослідження, опубліковане минулої середи, розкриває структуру, яка називається цитохром b6f. Ця сполука є білковим комплексом, який впливає на ріст рослин у фотосинтезі.

Команда виявила, що білок має електричний зв’язок між двома іншими видами білка. Потім хлоропласти рослинних клітин перетворюють сонячне світло в хімічну енергію.

Автор дослідження та докторант з молекулярної біології та біотехнології Лорна Малоун пояснила деталі.

Читайте також: Для сільгоспкультур оптимальною є площа листкової поверхні 4-6 га на 1 га ґрунту

«Наше дослідження дає важливі нові уявлення про те, як цитохром b6f використовує електричний струм, що проходить через нього, для живлення «протонної батареї», – сказала вона.

Оскільки b6f є «серцем» фотосинтезу, він відіграє вирішальну роль, каже керівник проекту доктор Метт Джонсон.

«Попередні дослідження показали, що, маніпулюючи рівнями цього комплексу, ми можемо вирощувати великі та кращі рослини», — пояснює Джонсон про наслідки цього дослідження.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!